Műszaki vizsga ára

A műszaki vizsga ára a Nemzetközi Közlekedési Hatóság által fixen meg van szabva, de ettől függetlenül előfordulhat, hogy egyes szervizekben különböző díjakat kell, hogy fizessenek. Egy normál M1 besorolású 3.5 tonna alatti személygépkocsinak a hatósági vizsgájának a fix ára adatlappal, 16.290.- Forint, és ha hozzávesszük az elővizsgálati díjat és a hozzá tartozó műszerhasználatot is, amely 9.710.- Forint Áfával együtt, akkor ez a két költség, amelyből általában egy műszaki vizsga összeáll, az 26.000.- Forint költséget jelent. Ahogy említettem, ez a költség egy normál személyautó esetében áll fenn. Mégis előfordulhat, a fővárosban például már kerületenként is változhat, hogy mennyiért tudják levizsgáztatni az autójukat. Természetesen néha vannak akciók, amiket szerencsésebb esetben ki tudnak használni, de ez sosem a hatósági díjra vonatkozik, mert az fix, hanem vagy egy hozzátartozó szolgáltatásra, vagy pedig az elővizsgálati díjból adnak valamilyen kedvezményt. Egy ilyen akció keretében előfordulhat, hogy akár több ezer forintot is megspórolhatnak a vizsgáztatás árából. Ezeknél az akcióknál a komplett ár tartalmazza a gépjármű átvizsgálását, a komplett műszaki vizsgát, persze benne van a fix hatósági díj, amely 16.290 Ft-ot tesz ki az összegből, és ma már minden esetben a környezetvédelmi vizsgálatot is magában foglalja. Természetesen ilyenkor, még a vizsga előtt, de az átvizsgálás után, minden esetben, minden szervízben, ha javításra van szüksége a gépjárműnek, akkor egy kedvező árajánlatot is adnak, amely a munkadíjra és alkatrészekre egyaránt garantált. Amennyiben nem kerül sor javításra, viszont az autójuk nem menne át a vizsgán és Önök úgy döntenek, hogy inkább más szervizbe vinnék el a gépjárművet, akkor egy egyszeri díjat kell kifizetniük. Egy egyszerű példával elmagyarázva, ha az akciós ajánlat 19.990.- Forint, akkor ez a fennmaradó összeg, amit ebben az esetben ki kell fizetni, az 3.700.- Forint. Abban az esetben, ha mégis az adott partnernél kéri a javítást, akkor csak a javítást és a vizsgadíjat kell kifizetni. A műszaki vizsgák, gépjárműtől függően általánosságban 1-2 óra alatt elkészülnek, így természetesen minden esetben lehetőség nyílik arra, hogy ezt az időt a helyszínen megvárhatják. Műszaki vizsgát hétköznap, munkaidőben tudnak elvégeztetni. 

A műszaki vizsga árak tehát éppen ezért országosan és gépjármű típusoktól is függően, nagyon is különbözőek lehetnek. Érdemes lehet körbe nézni, és megtekinteni a közelükben lévő szervizek, márkaszervizek ajánlatait. Persze vannak olyan tulajdonosok is, akik mindig ugyanahhoz a számukra megbízható és már bevált, megszokott partnerhez, márkaszervízhez viszik a gépjárművet, függetlenül a konkurencia esetlegesen kedvezőbb áraitól. A megbízhatóság nagyon fontos szempont és néhány ezer forint különbségnél nagyobb eltérés még országosan sem jellemző a vizsgáztatás árai között. 

Különböző weboldalakon megtekinthetik a szervizek legjobb és legcsábítóbb, legakciósabb ajánlatait, és a lakóhelyükhöz legközelebb eső szervíz vagy vizsgaállomás kikeresésére is van lehetőségük. Vannak, akiknek a műszaki vizsga legkedvezőbb ára a legfontosabb szempont, viszont ebben az esetben azt is mérlegelni kell, vagy inkább érdemes, hogy a vizsgaállomás helyszínére el is kell jutni, és onnan vissza is kell jönni, így talán az üzemanyagköltséget is érdemes lehet ebben az esetben belekalkulálni a költségekhez. Nézzünk meg ehhez kapcsolódóan országosan egy akciós árajánlati listát, amelyben láthatják egy normál személyautóra kivetítve, hogy milyen műszaki vizsgáztatás árakat találhatnak. Természetesen ezek az árak is csak egy-egy szervízre vonatkoznak, az árak minden más szervízben eltérőek lehetnek:

Ezekből az akciós árakból is látható, hogy országosan is teljesen eltérő árakkal dolgoznak a szervizek, vizsga állomások, természetesen azt sosem árt megnézni vagy megkérdezni, hogy ezek az akciós árak milyen szolgáltatásokat tartalmaznak, és hogy mikorra tudnak időpontot adni a vizsgára. Hiszen az is egy nagyon fontos szempont, hogy még a műszaki vizsga érvényességének a lejárta előtt kapjanak időpontot az új vizsgára, de addigra lehetőség szerint a gépjármű is hibátlan és tökéletes állapotban, vizsgára készen álljon.